Musiikki peleissä

Netissä pelattavissa peleissä on tunnelman luomiseksi lisätty musiikki. Jos pelaajan oletetaan viihtyvän pelin parissa muutamista varteista lukuisiin tunteihin, on tärkeää, ettei hän pelatessaan ärsyynny musiikista vaan kokee sen peliä kohentavana seikkana.

Peleihin asennetusta musiikista voidaan keskustella teknisesti, kun vertaillaan 8-bittistä ja 16-bittistä, mutta pelin kiemuroihin syventyneelle pelaajalle se on osa taustaviihdettä, jossa äänenlaatu ja rytmin sopivuus teemaan ovat tärkeitä.

Niillä, joilla on takanaan monen vuoden pelihistoria, muistavat, miten pelien musiikki on kehittynyt. Vuosien mittaan on saattanut jäädä suosikkipelien säveliä muistiin. Samoin he muistavat, mitkä pelit pelattiin hiljaisuudessa, kun korvat eivät sietäneet toistuvaa lirutusta taustalla. Mutta yksi tykkää isästä, toinen äidistä, joten joskus tapaa ristiriitaisia mielipiteitä siitä, minkä pelien musiikki on suosituinta. Esimerkiksi Spelunkyn musiikki miellyttää joitakin, kun se taas ärsyttää toisia pelaajia tyylillään. Nyt jo vanhoiksi käyneet Nintendo-pelit viehättivät monia äänimaailmallaan ja peli-klassikko Megaman sarjassa löytyy jopa laulettu musiikkivideo, joka erikoisuudellaan jäi joillekin pelaajille mieleen erittäin hyvänä esimerkkinä pelien laatu musiikista.

Pelit nykyaikaistuvat ja samoin niissä soitettava musiikki. Uusiin peleihin luodaan 16-bittinen musiikki, joka on rikasta ja soinnullista, kuin mahtavan orkesterin luomaa taidetta konsanaan.  Voit erottaa eri soittimien äänet selvästi eikä toistot ole liian lyhyitä.

Pelimaailman musiikkiin on panostettu esimerkiksi Betsson pelisivuilla, joilta löytyy monasti tuoreita pelejä tuorein sävelin. Huomattavaa suosiota Suomessa on saanut uutuuskolikkopeli Lights, jonka musiikki on sovitettu erinomaisesti pelin tunnelmaan. Peleissä on myös sovellettu grafiikkaa musiikin teemaan taidokkaasti. Jännitystä voittoihin miellyttävän musiikin tahdissa.

Tunnetuita mahtavasta musiikistaan ovat seuraavat vielä melkotuoreet pelit: BioShock Infinite, Ridiculous Fishing, A link between the worlds ja Awakening.

Peleihin keskitettyä musiikkia luovat musiikkitaiteilijat ovat saavuttaneet jopa kuuluisuutta alalla kehityksen myötä. Musiikki ei ole enää konemaista vaan hienostunutta ja tunnelmallista. Musiikin psykologista vaikutusta pelaajaan on varmaankin tutkittu jo jonkin aikaa ja nyt tätä tietoa käytetään pelien menestystä ajatellen. Hurraata tällekin kehitykselle ja taiteen lajille!