Musiikkikilpailut

Laulajan ura lähtee liikkeelle kauniilla lauluäänellä. Ääntä on kehitettävä ja sopiva laulun muoto löydyttävä, että tuloksia syntyy.

Sinulla täytyy olla myös aimo ripaus taipumusta esiintyä ja vallata kuuntelijat olemuksellasi. Mitä omaperäisempi äänesi on, sitä helpommin se erottuu tuhansista muista. Entisaikojen kultakurkut muistetaan ja tunnistetaan välittömästi, kuten Olavi Virta, Carola, Taisto Tammi ja vaikkapa Rauli Somerjoki.

Mahdollisuuksia esiintyä suomessa tarjoaa esimerkiksi kesäinen lavakulttuuri. Näistä keikkalaulajista ovat monet kokeilleet taitojaan monissa Suomessa järjestettävissä laulukilpailuissa, jotka ovat televisiosta tuttua viihdettä.

Tango-suomalaisten harras lempilapsi – on laulattanut kilpailijoita jo vuosia, kun on etsitty vuosittaista Tango Kuningasta tai Kuningatarta. Tutuin sekä uusin sävelmin on työhön lähdetty mahtavilla tuloksilla kaihoisaa tangoa esittämään.

Voice of Finland on kopiota muissa maissa esitetystä ohjelmasta, jonka suosio on Suomessakin testattu. Ohjelmalla on tietenkin arvostelijansa, koska jokainen laulaja eikä edes voittaja pysy listoilla vuotta kauemmin, mutta laulajien puolesta sanottakoon, että ohjelma on mahtavaa treeniä ja mainosta.

Idols on samantapainen tv-kilpailu. Esitykset ovat melko laimeita muistaen, että suosituin suomalainen musiikki ulkomailla on metallia. Idolsin laulut ovat todellakin suunnattu lavakansalle ja kevyen musiikin kuunteluun. Ei siinä mitään vikaa ole, mutta omaperäisyys ei ole ehkä tämänkään kilpailun vahvin puoli. Muistakaamme vielä että resepti tulee ulkomailta.

Tasokasta laulua löytyy Sibelius-laulukilpailussa, johon myös ulkomaalaiset saavat ottaa osaa. Lauluja kilpailuohjelmistoon on kerätty Sibeliuksen lauluista, jossa on mukana harvemmin esitettyjä kappaleita.