South Park – alatyylisen huumorin lippulaiva

On hyvää ja huonoa huumoria. Vaikeinta on tehdä alatyylistä hyvää huumoria, mutta South Park on siinä onnistunut, jos katsoo, kuinka kauan sarjaa on tuotettu ja paljon se on kerännyt katsojia. Sarjan esitys alkoi Amerikassa vuonna 1997 ja Suomessa hauskaa läppää heittävät sankarit nähtiin ensimmäistä kertaa vuonna 1999.

Sarja sijoittuu coloradolaiseen pikkukaupunkiin ja pääosassa häärivät 8-vuotiaat Eric, Kyle, Stan ja Kenny. Lapsilla on kaikilla omat erityispiirteensä, joille muistetaan myös nauraa. Kyle on juutalainen, Stan taas oksentaa aina tavatessaan ihastuksenkohteensa, Kenny kuolee jokaisen jakson lopussa ja Eric on ylipainoinen rääväsuu.

South Park nousi kuuluisuuteen melkein vahingossa. Opiskelijat Matt Stone ja Trey Parker tekivät animaation nimeltä Jesus vs. Frosty. Lyhytanimaatiosta tuli niin suosittu, että he päättivät tehdä sille jatkoa. Animaatio joutui tv-kanava Comedy Centralin katsottavaksi ja loppu onkin historiaa – lopulta opiskelijat alkoivat tehdä edelleen suosittua South Parkia kanavalle. Tällä hetkellä seurataan kausia 20-23, joten takana on jo melkoinen komediaputki. Sarjasta on tehty myös elokuva.

Naurettavan huono

South Parkin suosio perustuu moniin asioihin. Sarja on tehty tahallaan huonosti eli kyseessä ei ole mikään graafinen huippusuoritus. Se osui huumorillaan juuri siihen kohtaan, joka puuttui tv-maailmasta – räävitön, oivaltava ja ajankohtainen. Ohjelma naurattaa läpi yhteiskuntaluokkien, sillä vaikka se on tehty tahallaan huonosti, se on laadukasta satiiria yhteiskunnallisista asioita ja epäkohdista Amerikassa. Vuosien varrella sarjassa on tartuttu monenlaisiin uutisaiheisiin ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Kun se tehdään pieruhuumorin avulla, on lopputulos monesti melko mehevä.

Ohjelmasta on tehty leluja, julisteita ja lisäksi suosittu klassikko löytyy internetissä slottina, jossa sankarit yrittävät laittaa kapuloita rattaisiin pahisprofessorille ja pelastaa samalla kaupunkiaan. Hauska kolikkopeli on erinomaisesti toteutettu ja siinä on säilytetty sarjalle ominainen tunnelma.

Jaksaako Kenny kuolla ja Cartman naurattaa?

Sarjaa on seurattu jo toista vuosikymmentä. Nähtäväksi jää, jaksaako ohjelma naurattaa vielä tulevina vuosina vai tuleeko raja jossain vaiheessa vastaan. Ohjelman tapa käsitellä päivän polttavia aiheita ainakin pitää huolen uusien tarinoiden kehittelemisestä, uutiset ja yhteiskunnalliset polttopisteet tuskin loppuvat kesken.